Българският бизнес с възможност за създаване на нови енергийни решения

От следващия месец микро, малките и средни предприятия и научноизследователските организации ще могат да кандидатстват за финансиране на проекти в сферата на космическите технологии.

Това обяви заместник-министърът на иновации и растежа Карина Ангелиева на заседание на Съвета на Европейската космическа агенция (#ЕКА) в Нордвик, Холандия.
Според нея компаниите, които внедряват и използват космически данни, ще подобрят дейността си. „Те ще могат да предлагат повече #иновативни #решения на глобални предизвикателства като климатичните промени, както и за регионалното развитие на сектори като сигурност, земеделие, транспорт, авиация и други“, посочи Ангелиева.

Заместник-министърът и главният директор на ЕКА Джоузеф Ашбахер подписаха Хартата по Плана за европейските коопериращи държави.

На 18 юли 2022 г.ще бъде отворена процедура на стойност общо 2,4 млн. лв. за разработване на свързани с летателния сегмент приложения, на оборудване или на подходящи за мисиите на ЕКА продукти.

Проектните предложения ще се подават до 22 септември 2022 г. Ще се отпускат от 70 000 лв. до 800 000 лв.

На 28 юни Министерство на иновациите и растежа ще проведе информационен ден за потенциалните участници в програмата. Те ще могат да се срещнат с представители на Европейската космическа агенция, да получат разяснения за критериите за участие, както и индивидуални консултации.

ESA – European Space Agency/https://lnkd.in/e4gW6uEP

Please follow and like us: